Пайдалы кеңестер

Дұрыс тамақтану – денсаулық кепілі

Кіріспе

Дұрыс тамақтану – денсаулықты нығайтудың және ағзаның қалыпты жұмыс істеуін қамтамасыз етудің маңызды шарты. Әсіресе, мектеп жасындағы балалар үшін тағамның құнарлылығы, дәрумендер мен минералдардың жеткілікті мөлшерде болуы өте маңызды.

Дұрыс тамақтанудың негізгі қағидалары

Теңгерімділік – ас мәзірінде ақуыздар, майлар, көмірсулар, дәрумендер мен минералдар жеткілікті мөлшерде болуы қажет.
Күн тәртібін сақтау – күнделікті бір уақытта тамақтану ас қорыту жүйесінің дұрыс жұмыс істеуіне көмектеседі.
Әртүрлілік – күнделікті мәзірде ет, балық, сүт өнімдері, көкөністер, жемістер мен дәнді дақылдар болуы тиіс.
Сұйықтықты жеткілікті ішу – су, табиғи шырындар, шөп шайлары ағзаға қажетті ылғал мен пайдалы заттарды береді.
Зиянды тағамдардан бас тарту – газдалған сусындар, фастфуд, тәттілерді мөлшерден тыс тұтыну денсаулыққа кері әсер етеді.

Мектеп оқушылары үшін пайдалы тағамдар

Көкөністер мен жемістер – дәрумендер мен антиоксиданттарға бай, иммунитетті нығайтады.
Сүт өнімдері – сүйектердің беріктігі үшін қажетті кальцийдің көзі.
Дәнді дақылдар – ақуыз бен көмірсуларға бай, энергия көзі.
Ет және балық – ағза үшін маңызды ақуыздар мен темірдің негізгі көзі.
Жаңғақтар мен тұқымдар – ми жұмысын жақсартатын пайдалы майларға бай.

Дұрыс тамақтанудың пайдасы

✔️ Дене мен ми жұмысының жақсаруы
✔️ Иммунитеттің күшеюі
✔️ Энергияның көбеюі
✔️ Артық салмақтың алдын алу
✔️ Көңіл-күй мен ұйқының жақсаруы

Қорытынды

Дұрыс тамақтану – баланың денсаулығы мен табысты оқуына әсер ететін маңызды фактор. Ас мәзірін құруда ата-аналар мен мектеп асханалары пайдалы және теңгерімді тағамдарды таңдауға ерекше мән беруі тиіс. Ұтымды тамақтану – салауатты өмір салтының негізі!